Uit onderzoek blijkt dat één op twee Vlamingen zich wel eens eenzaam voelt. Een gigantisch cijfer. We vinden het belangrijk om op verschillende schalen de strijd tegen eenzaamheid aan te gaan. Als architect kijken we daarom verder dan louter ons programma van eisen. We zoeken naar creatieve oplossingen om mensen met hun omgeving te verbinden. Door de relaties tussen bewoners en hun buurt te versterken, willen we bijdragen aan een betere wereld om ons heen.
Buren en buurten
Een goede buur is beter dan een verre vriend. Hij of zij merkt vlugger op wanneer iets niet pluis is. Sociale contacten verhogen de betrokkenheid, leefbaarheid en het maatschappelijk engagement omdat je je verbonden voelt en deel uitmaakt van een gemeenschap. Vooral bij groepswoningen maken we ontwerpkeuzes die spontane contacten tussen de bewoners bevorderen en eenzaamheid bestrijden. Parkeerplaatsen worden bijvoorbeeld geclusterd. Een plein of gemeenschappelijke circulatie-as wordt zodanig geïntegreerd en gedimensioneerd dat het functionele aspect ervan overstegen wordt. De bouwoppervlakte en inplanting op de site wordt steeds met zorg bekeken zodat kwaliteitsvolle ruimte gevrijwaard blijft voor de groenaanleg. Al deze (gemeenschappelijke) voorzieningen gaan fungeren als ontmoetingsplekken.
Concrete voorbeelden van ontmoetingsplekken
In een meergezinswoning wordt de tuin- en fietsenberging gemeenschappelijk voorzien.
In project ‘Muveld’ kiezen we voor een gaanderij van 1.8m breedte als verbinding tussen de appartementen. Zo wordt dit ook een plek waar spontane ontmoetingen en babbels een kans krijgen.
In project ‘Grote Heide’ voorzien we tuinen en terrassen op hoogte tussen het openbare gebied en onze appartementen. De grens tussen publieke en private ruimte is duidelijk, maar de schakering stimuleert spontane contacten. Ze zorgen voor levendigheid en sociale controle. De integratie van kwaliteitsvol groen binnen ons project, de speeltuin en openbare ruimte biedt een grote meerwaarde voor zowel onze bewoners als hun omgeving.
Omdat er in project ‘Beschut wonen’ nood is aan privacy én maatschappelijke integratie, bouwen we uitnodigende ruimten tussen het openbaar domein en individuele wooneenheden. Elke bewoner kan gebruik maken van deze gemeenschappelijke leefruimte en tuin. Samen vormen ze een gordel die de bewoners de nodige bescherming biedt, maar ook sociale contacten bevordert. Mensen voelen zich hierdoor verbonden.
In het project Zinkstraat is de integratie en interactie met de omgeving zowel van architecturale als maatschappelijke aard. Vormen en materialen werden bewust gekozen om aansluiting te vinden met de naastliggende gebouwen. Door het aanbrengen van terrassen op de linkerhoek ontstaat er een subtiel accent. Samen met de buren vormen we zo een sterke ruggengraat van de buurt.
Zijn jullie benieuwd naar andere projecten? Klik dan hier.
Hebben jullie (ver-)bouwplannen? Voor een persoonlijke kennismaking mag je ons steeds contacteren.