Verharding versus ontharding en vergroening

Vlaanderen behoort tot één van de meest verharde gebieden van Europa. Deze veroorzaken niet alleen wateroverlast, maar ook een snellere opwarming van de aarde. Daarom wordt er aan de alarmbel getrokken en kijken overheden streng toe op de terreinaanleg bij nieuwbouw- en renovatiedossiers. Vergroening en waterinfiltratie zijn verplicht, tenzij het bouwperceel kleiner is dan 250m². In veel gemeenten zijn tevens groendaken, open ruimte en aanplant van één of meer bomen vereist om meer water te bufferen en zorg te dragen voor een beter klimaat.

Water is een kostbaar goed geworden.

Door de bebouwde en verharde oppervlakte te beperken en bestaande verhardingen zo veel mogelijk te verwijderen of te vervangen door waterdoorlatende materialen zorgen we voor een beter waterhuishouding. Het regenwater kan langzaam infiltreren. Daardoor worden waterreserves aangevuld en vermijden we schaarste en langdurige droogte. Bovendien vermijden we dat regenwater overvloedig wegstroomt via rioleringen of, erger nog, de straten blank zet. Verschillende problemen raken dus opgelost door meer groen te behouden of aan te leggen.

Duurzaam verharden

Ongetwijfeld wens je een inrit, voetpad en terras aan te leggen. Daar is niets mis mee, integendeel. Verhardingen die toegang tot je gebouw verschaffen, worden als noodzakelijk beschouwd. Enkel hecht men de laatste jaren meer en meer aandacht een de omvang en materialisatie ervan. Je kiest best voor waterdoorlatende materialen. Het aanbod hierin is de laatste jaren enorm toegenomen. Vind je toch geen water passerende klinker of tegel die bij jouw project past? Plaats de verharding dan licht hellend met zijdelingse afwatering in een aangrenzende groenzone op jouw perceel. Het alternatief is een opvanggoot voor regenwater dat uitmondt in een infiltratiekom of -gracht. Zo krijgt het water alsnog de kans om in de bodem te dringen en dragen we bij aan duurzame en ecologische oplossingen.

Denken aan morgen

Als architecten denken we ook aan een gezondere leefomgeving. De bevolkingstoename en dichtere bebouwing maken kwaliteitsvolle groene ruimte noodzakelijk, zowel privaat als publiek. Het gaat om kleine stukjes grond, maar vele kleintjes maken groot. Het is belangrijk dat we ontharding op alle vlakken inzetten. Wil jij hier ook aan meewerken, maar weet je niet hoe? We helpen jou om een groene oase rondom je woning of gebouw aan te leggen. Hoe?

  1. Door waterbewust te bouwen of verbouwen. Door bewust om te gaan met de afmetingen van je gebouw(-en), terras en parking beperk je de impact van de verharde oppervlakte. Groendaken leveren eveneens positief effect. Bijkomend voordeel is dat deze dakoppervlakte gehalveerd mag worden in de hemelwaterberekeningen zodat infiltratievolumes en -oppervlakte kleiner worden. Een win-win dus!
  2. Kies voor waterdoorlatende materialen en dit zowel voor de verharding als hun fundering en ondergrond. Zand is uitermate waterdoorlatend. Een lemige grond of klei is dit veel minder. Daarom dienen sommige ondergronden met bodemverbeteraar aangepast te worden of van drainagesysteem voorzien.
  3. Benut regenwater optimaal. Hemelwater is gratis. Je vaart er dus wel bij om dit op te vangen en te gebruiken voor spoeling van toiletten, wassen van wagens, beregenen van je tuin, … kortom voor alle toepassingen waarbij water niet drinkbaar hoeft te zij. Zo kan je tot 50% besparen op waterverbruik. Bij nieuwbouw, herbouw en verbouwingen zijn de opvang, recuperatie en infiltratie van het regenwater verplicht.
  4. Leg een mooi gazon en/of plantenborder aan met inheemse beplanting. Ze verfraaien niet alleen je tuin, maar fungeren ook als infiltratiezone voor water van aangrenzend verhardingen. Bovendien bevorderen ze het leven en de biodiversiteit. 

 

Zoek je een architect die met je meedenkt, ook over de buitenruimte?
Kies voor Do Modus voor jouw totaalconcept.