Renovatiepremies vanaf 1 juli 2025

De inhoud en voorwaarden van renovatiepremies wijzigen vanaf juli 2025. In dit artikel zetten we de belangrijkste veranderingen op een rij.

Renovatiepremies zijn een cruciaal hulpmiddel voor huiseigenaars die willen renoveren. Toch sleutelt de Vlaamse regering aan de inhoud en voorwaarden ervan en staan er belangrijke wijzigingen voor de deur. De hervormingen zijn bedoeld om renovatiepremies doelgerichter in te zetten, met een sterke focus op energiezuinige renovaties en ondersteuning van de lagere inkomens. In dit artikel zetten we de belangrijkste veranderingen voor je op een rij.

Inkomensafhankelijke renovatiepremies

Deze inkomensafhankelijke benadering is vooral bedoeld om huishoudens te ondersteunen die het financieel moeilijker hebben. De premies verschillen namelijk per inkomenscategorie. Hoe lager het inkomen, hoe hoger de premiepercentages.

De grootste wijziging aan de Mijn VerbouwPremie is de nieuwe inkomensverdeling. Waar tot nu toe drie categorieën werden gehanteerd, wordt dit vanaf 1 juli 2025 uitgebreid naar vier categorieën. De indeling in deze categorieën is gebaseerd op het gezamenlijk belastbaar inkomen van de eigenaar(s) en hun gezinssituatie. Als je inkomen of gezinssituatie wijzigt, kun je dus in een andere categorie terechtkomen. Op de aanvraagdatum kan je slechts tot één inkomenscategorie behoren.

De exacte grenzen en bijkomende voorwaarden worden bepaald door de Vlaamse overheid en kunnen variëren afhankelijk van het aantal personen ten laste. Voor de meest actuele en gedetailleerde informatie over de inkomensgrenzen en voorwaarden per categorie, raadpleeg de officiële website van de Vlaamse overheid: Vlaanderen.be

Enkel renovatiepremies voor energiebesparende werken

Een andere belangrijke aanpassing is dat enkel energiebesparende renovaties nog in aanmerking komen voor subsidies. Binnenrenovaties, zoals het slopen van binnenmuren, plafondwerken of het plaatsen van een nieuwe trap, vallen vanaf 1 juli 2025 niet langer onder de subsidiabele werken. Ook de premies voor gasketels en zonneboilers worden aangepast. Zonneboilers zijn niet langer subsidiabel. Voor gasketels kunnen enkel de laagste inkomens nog een aanvraag indienen.

Voorbeelden van werken die wel nog in aanmerking komen: Dak-, muur- of vloerisolatie, vervanging van ramen en deuren, installatie van warmtepompen en warmtepompboilers.

Voor de exacte premiebedragen per categorie van werken en per doelgroep neem je best een kijkje bij de categorie van werken.

Strengere voorwaarden

Eigenaars moeten aan strengere voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor renovatiepremies

  1. Eigendomseis: Als je een tweede woning of bouwgrond bezit, val je automatisch in de hoogste inkomenscategorie, ongeacht je inkomen. Hierdoor kun je slechts aanspraak maken op een beperkt premiepercentage. Enige uitzondering hierop: als je je tweede woning verhuurt via een sociale woonmaatschappij, kun je alsnog recht hebben op de hoogste premies.
  2. Eigenaar-bewoner: Om in aanmerking te komen, moet je officieel eigenaar-bewoner zijn. Of minstens die intentie hebben. Zorg ervoor dat je voldoet aan de voorwaarden rond eigendom, domicilie en inkomensgrenzen.
  3. Isolatieverplichting: Voor renovatiewerken aan dak, muren, vloer en ramen is het verplicht om bijkomende isolatie te plaatsen. Bij het vervangen van ramen en deuren moet bovendien worden aangetoond dat de woning voldoet aan de wettelijke ventilatie-eisen.
  4. Werken in fasen: Als je de renovatie in meerdere fasen uitvoert, kun je mogelijk meerdere aanvragen indienen zolang de werken onder de subsidiabele categorieën vallen.

 

Wat betekent dit voor jou?

De wijzigingen benadrukken het doel om renovatiepremies efficiënter en duurzamer in te zetten. Het loont om je renovatieplannen hierop af te stemmen en rekening te houden met de inkomenscategorie waarin je valt. Hoewel de premies voor hogere inkomensgroepen aanzienlijk lager worden, worden we nog voldoende geprikkeld en gestimuleerd om energiebesparend te renoveren.

Aanvragen van de Mijn VerbouwPremie

Wil je renovatiepremies aanvragen? Zorg er dan voor dat je voldoet aan de nieuwe voorwaarden. Het is ook belangrijk om je aanvraag tijdig in te dienen. De exacte termijn waarbinnen je dit moet doen, verschilt per type werk en per situatie. Check daarom altijd de meest recente informatie op de website van de Vlaamse overheid.

Conclusie

Ook al moet de overheid het woningenbestand energiezuiniger en duurzamer maken,  zullen de hervormingen van de renovatiepremies grote gevolgen hebben voor iedereen. Informeer je grondig over de nieuwe regels, stel je renovatieplannen tijdig bij en dien je aanvraag in volgens de juiste procedures. Op die manier kun je optimaal gebruikmaken van de beschikbare steun, meewerken aan een energiezuinige toekomst en bijdragen aan een beter klimaat! Daarom blijft renoveren een goed plan! 

Heb je renovatieplannen en vragen hierover? Neem dan even contact. We helpen je doorheen dit kluwen van regels.