Hoe voorkom je oververhitting?

Hoe oververhitting voorkomen

Hoe voorkom je oververhitting?

Onze zomers worden steeds zonniger en warmer. Ik hou ervan als er ook een fris, aangenaam plekje is dat voor verkoeling zorgt. Jij ook? Een douche, bad of ingeschakelde airco blijven de gemakkelijkste oplossing. Maar omdat dit niet altijd lukt en actieve koeling veel energie (lees: geld) kost, geven we jou veel tips en weetjes om je te wapenen tegen oververhitting.

1. Houd warmte buiten

Een eerste stap naar meer zomercomfort: houd overdag ramen en deuren dicht als het buiten warmer is dan binnen. Want de warmte die binnenglipt, geraak je in goed geïsoleerde gebouwen steeds moeilijker kwijt. Overdag koelen met airco blijft een gemakkelijke oplossing, maar omdat het niet altijd comfortabel aanvoelt en veel energie kost, willen we de behoefte eraan beperken. Hoe? Voorkom oververhitting van woon- of werkruimtes door raamopeningen doordacht te plaatsen en van zonwering, screens of aangepaste beglazing te voorzien. Maar ook door activiteiten die warmte creëren, zoals koken of strijken, naar buiten of elders te verplaatsen.

2. Blokkeer zonnestralen in zomerperiode

De meesten onder ons houden van de zon, maar overdaad schaadt. Daarom houd je op warme zomerdagen de zonnestralen best tegen. Of filter je ze met luifels, rolluiken, screens of zonwerende beglazing. Ook pergola’s of terrasoverkapping filteren of blokkeren de zonnestralen. Al deze vormen van zonwering beletten dat de zomerzon binnenkomt, terwijl de lage winterzon dat wel voor elkaar krijgt. En die is dan zeer welkom! Welke keuze je ook maakt, oplossingen aan de buitenzijde van het gebouw zijn altijd efficiënter dan redmiddelen die je  binnen zou toepassen.

3. Kies de juiste bouwmethode en -materialen

Denk na over je planindeling, structuren, gevelmaterialen en -openingen om tot de juiste concepten te komen. Kies de juiste lichtinval en zonwering in ALLE gevelvlakken. Wist je dat vooral de avondzon problematisch is omdat ze rechtstreeks horizontaal zonlicht binnenlaat? En vaak dé druppel is die ons uit de comfortzone haalt? Zoals een luifel of dakoversteek je op het zuiden helpen, bieden screens of lamellen jou aan de westkant het grootste voordeel. Zwaardere bouwmaterialen, zoals beton of kalkzandsteen, absorberen dan weer meer warmte dan lichte constructies, waardoor je interieur langer fris blijft. Alle bouwmaterialen en -systemen zijn dus je overwegingen waard om het binnenklimaat en wooncomfort te creëren dat je wenst.

4. Isoleer thermisch

Een duurzame manier om warmte buiten te houden bestaat uit een goede thermische isolatieschil. Ze beschermt je niet alleen tegen warmteverliezen in de winter, maar wapent je ook tegen oververhitting in de zomer. En tegen stijgende energiekosten! Daken, vloeren en muren thermisch isoleren, ramen en deuren van zonwerende (drie-)dubbele beglazing voorzien, blijft de beste investering. Voor een optimaal wooncomfort houd je ramen, deuren en bijhorende zonwering op zomerse dagen best gesloten.

5. Begin de dag met een voorsprong

Geraakt je gebouw toch meer opgewarmd dan gewenst, laat die warmte dan buiten zodra je daartoe de kans krijgt. Voorzie nachtkoeling door een opengaande koepel of raam op de hoogste verdieping te plaatsen, bij voorkeur in de trappenhal of in een andere ruimte die tot het dak reikt. Door de lagere buitentemperatuur en het schouweffect zal de warmte ’s nachts afgevoerd worden en koelere lucht aangezogen. Zo verfris je het interieur optimaal. Beschik je over een ventilatiesysteem? Laat dit dan ’s nachts op een hoger debiet draaien. Ventileer dus slim om de volgende dag frisser te starten. Goed begonnen is half gewonnen.

6. Voorkom oververhitting met een parasol of zeil

Een parasol, zonnetent of zeil zorgen in de eerste plaats voor schaduw op je terras, maar ze kunnen ook als een tijdelijke zonwering naar binnen ingezet worden. Het grote voordeel hiervan is dat het doek eenvoudig kan opgeborgen worden als je dit wenst. Of vervangen als je een nieuwe kleur of trend wil volgen. Ze zijn mobiel en beïnvloeden je gebouw, tuin en het uitzicht het minst.

7. Bouw een groene wand

Zoals een groen dak, bieden ook groene gevels thermische, akoestische en andere duurzame voordelen. Ze absorberen de hitte en geluidsgolven terwijl ze gevel en buitenomgeving verfraaien. In stedelijke omgevingen dragen ze zelf bij aan een aangenamere buitentemperatuur! Om er jaar in jaar uit van te genieten, laat je groene gevelsystemen best aanleggen en onderhouden door een specialiseerde firma. Het kan ook eenvoudiger door struiken en bomen strategisch in je tuin te planten. Om een afdoend scherm te realiseren, werk je dan best met plantgoed van minstens 150 centimeter hoogte.  Voor het gewenste effect op je binnenklimaat zijn fruitbomen, trompet- of parasolbomen uitermate geschikt. Als je er een aantal naast elkaar zet, creëer je een overdekte, schaduwrijke ruimte. En heb je meteen ook lekker vers fruit. Of je werkt met lagen. Leibomen zijn daarvoor ideaal. Heb je een pergola? Dan kan je deze laten begroeien met klimplanten om in de zomer langs die weg een bladerdek en schaduw te creëren. Het geeft je bovendien een instant vakantiegevoel, niet?

Ideeën genoeg dus. Hoe voorkom jij oververhitting?

Hoe houd jij het koel op warme zomerdagen? Of zoek je naar duurzame oplossingen hiervoor? We helpen je graag verder met concrete plannen en/of coördinatie van de werken.