Certificaten – EPC

Erkende EPC-verslaggever

Wil je een woning, gebouw of commerciële handelsruimte met een vloeroppervlakte tot 500 m2 verkopen of verhuren? Dan ben je verplicht om een energieprestatiecertificaat (EPC) te laten opstellen door een erkende EPC-verslaggever.

 

Het EPC maakt geïnteresseerde kopers of huurders duidelijk hoe energiezuinig een onroerend goed is. Kortom, van een huis of appartement tot een horeca- of handelszaak, praktijkruimte of kantoor: als je het verkoopt of verhuurt, heb je een EPC-certificaat nodig.

EPC: indicator van energiezuinigheid

Het EPC drukt de energiezuinigheid van een onroerend goed uit in een kengetal. Hoe lager dat getal, hoe energiezuiniger de woning, het gebouw of de commerciële handelsruimte. De belangrijkste parameters die de energieprestatie bepalen zijn:

  • het volume
  • de structuur
  • de isolatiewaardes van de gebruikte materialen
  • de energievoorzieningen
EPB Verslaggever

Bevoegdheid van EPC-verslaggever

Alleen erkende EPC-verslaggevers mogen zo’n certificaat toekennen. Het geldt voor één wooneenheid of bedrijfsruimte  en is tien jaar geldig. Bij Do Modus is Nicole Driesen sinds 2009 erkend als energiedeskundige en EPC-verslaggever. Zij voert de energiezuinigheidsanalyse graag voor je uit.

Ook voor het volledige woongebouw

Vanaf 2022 zal een EPC-certificaat ook verplicht zijn voor een volledig woongebouw zoals een appartementsblok, met inbegrip van de gemeenschappelijke delen. De verplichting staat los van een verkoop of verhuur.

Anders dan bij woningen of commerciële ruimtes, moet je het EPC-certificaat voor een volledig woongebouw telkens weer laten vernieuwen als je ingrepen of renovaties laat uitvoeren aan de gemeenschappelijke delen, als die het energiepeil beïnvloeden.

 

EPC én advies

Wil je de energieprestatie van je woning, gebouw of commerciële handelsruimte laten bepalen? Dan komt onze erkende EPC-verslaggever Nicole graag bij je langs. Blijkt je EPC te hoog? Dan helpen we je graag  met praktische tips en professioneel advies om je EPC-waarde te verlagen. Zo maak je met onze expertise je woning, gebouw of commercieel handelspand aantrekkelijker voor geïnteresseerde kopers of huurders.

Zoek je een erkende EPC-verslaggever om de energiezuinigheid van je pand te berekenen?

Neem dan gerust contact met ons op

of kom langs in ons architectenbureau in Zonhoven.