Huisje, tuintje, boompje en … een prachtig terras!

Huisje, tuintje, boompje en … een prachtig terras!

Terrassen.

Het kwik stijgt. De terrassen, tuinmeubelen en barbecues verschijnen overal op het toneel. De tuinen staan volop in bloei en we dromen van aangename zomeravonden. Ongeacht of je in een vrijstaande villa woont, in een gekoppelde of compacte stadswoning of appartement, een tuin en/of terras bij je woning is altijd fijn.

Zo haal alles uit je tuin en terras!

Sommige mensen genieten het meest op een zonovergoten terras terwijl anderen liever schaduw en koelte opzoeken. Het kan allemaal mits de juiste oriëntering, volumewerking, eventuele overkapping of beplanting. Een aangename buitenruimte geeft je woning sowieso een extra dimensie. Er zijn voldoende mogelijkheden om in- en exterieur naadloos in elkaar te laten overlopen.  Met gelijke of gelijkende materialen en grote ramen laten we terrassen onmiddellijk op de woonruimte aansluiten, liefst zo drempelloos mogelijk. Hoe we deze plek verder oriënteren en vormgeven, hangt af van persoonlijke wensen en mogelijkheden.

Een extraatje, winter en zomer

Als je het slim aanpakt, geniet je het hele jaar van je tuin, ook als je ’s winters binnen zit. Behalve functionele verlichting bij een voetpad, inkom of trap, kan je ook lichtpunten voorzien om mooie details en planten extra in de kijker te zetten. Met de juiste verlichting betrek je de tuin dus meer bij je woon- of werkruimte.  Veel (ver-)bouwers stellen de aanleg van hun tuin uit. Begrijpelijk, want tuinaanleg kost handen vol geld. Maar om achteraf onnodige kosten te besparen, werk je vanaf het ontwerp van je gebouw best ook aan je tuinconcept. De tuin hoeft daarom nog niet meteen aangelegd te worden, maar dan kunnen wel de juiste niveaus, wachtbuizen en zo in de bouwfase voorzien worden.

Zoveel woonvormen, zoveel mogelijkheden.

De mogelijkheden voor de  inplanting en aankleding van terrassen zijn bij de vrijstaande woningen het meest divers, gevolgd door de rijwoningen. Hier richten we ons naar de achtertuin, ongeacht de oriëntatie. Maar ook bij appartementen kan het terras het verlengstuk van de woonkamer zijn. Voldoende ruimte voor tafel en stoelen, een zetel, tapijtje, enkele bloembakken of een kruidenrek maakt het plaatje compleet. Het is verleden tijd dat een terras amper 50 cm breed werd uitgevoerd en grensde aan de slaapkamer. Gemeenten en steden hechten ook steeds meer belang aan de woonkwaliteit. Voor appartementen worden steeds vaker minimum terrasoppervlaktes opgelegd.

Niet alleen de oppervlakte telt!

Hoe groter de woondichtheid, hoe belangrijker ook andere aspecten worden. In de eerste plaats denken we aan duurzaamheid en aan de privacy van de bewoners. Bij een rijwoning creëren we zoveel mogelijk privacy binnen een gezellige setting. In grotere projecten kan een gemeenschappelijke groenzone dienst doen als buffer tegen ongewenste inkijk. Ongeacht hoe groot of hoe klein het terras ook is, het moet vooral ook technisch in orde zijn. Anders beleef je er niet lang plezier aan. De juiste materiaalkeuze, een feilloze afwatering en een gepaste verlichting zijn cruciaal.

Meer groen

We bouwen en leggen terrassen aan. Meer steen en beton dus. Zou met de betonstop aan dit mooie liedje een einde komen? Neen, integendeel! Omdat we over voldoende creativiteit beschikken, benutten we de beschikbare ruimte optimaal. Zo laten we nog ruimte over voor aangename plekken met groenvoorzieningen. We integreren ze in onze concepten en in jouw dagelijkse leefwereld. Zowel op de begane grond als op hoogte denken we hieraan. Aan dakterrassen en groendaken bijvoorbeeld. Ze ogen niet alleen mooi, ze hebben een pak andere voordelen! Ze verhogen de massa van je dak en daarmee jouw thermisch en akoestisch comfort. Het blijft binnen langer koel tijdens warme dagen en visa versa ’s winters. Wist je dat een groen dak ook je dakdichting beschermt waardoor de levensduur stijgt? Daarnaast zorgt het voor vertraagde waterafvoer, kleinere infiltratievoorziening op de begane grond en betere luchtkwaliteit. En je helpt de biodiversiteit vooruit!

Wist je dat?

Wist je dat twee middelmatige zitplekken met verschillende oriëntatie of sfeer meer comfort en genot bieden dan één gigantisch terras? Of dat een muur met klimplanten (of andere begroeiing) thermisch- en akoestisch isolerend zijn? En bovendien ook nog giftige stoffen en stofdeeltjes uit de lucht filteren? Wist je dat een boom twee airco’s vervangt in de zomer, gewoon door zijn schaduw? Indrukwekkend, niet?

Oude tradities nieuw leven inblazen?

De buitenaanleg kan zoveel méér zijn. Pleintjes kunnen aangelegd worden met plekken om te keuvelen, met speelruimte voor kinderen. Of met een gemeenschappelijke tuin waar bewoners aangezet worden om plantvakken samen te onderhouden en zo ook hun onderling contact te versterken. In groepswoningbouw integreren wij deze concepten steevast.  Maar gelijkaardige initiatieven kunnen even goed op kleinere schaal toegepast worden. Heb je er ooit aan gedacht om een stukje van je tuin te delen met je buren? Of de oprit? Of een gemeenschappelijk pad waar kinderen veilig kunnen fietsen? Bij mijn ouderlijk huis was dat vroeger zo. Mijn oma, tante, nichten en neven waren de buren waar ik gemakkelijk naartoe liep, al was het maar voor een snoepje. Dit alles versterkt niet enkel het persoonlijk contact tussen buren. Het bevordert ook de sociale controle en moedigt kinderen aan om samen te spelen.

Om al deze redenen hechten we op alle niveaus veel belang aan bouwen én aangename buitenruimten!

Kunnen we jou ook inspireren met aangename binnen- én buitenruimte, neem dan zeker contact.