Huisje, tuintje, boompje en … een prachtig terras!

Huisje, tuintje, boompje en … een prachtig terras!

Terrassen.

Het kwik stijgt. De terrassen, tuinmeubelen en barbecues verschijnen overal op het toneel. De tuinen staan volop in bloei en we dromen van aangename zomeravonden. Ongeacht of je nu een vrijstaande, gekoppelde of compacte stadswoning hebt, een terras bij je woning is altijd fijn!

Een extraatje …

Sommige mensen genieten erg veel van een zonovergoten terras terwijl anderen liever schaduw en koelte opzoeken. Dit kan met de juiste oriëntatie, volumewerking, overkapping of beplanting! Wist je dat een boom twee airco’s vervangt in de zomer, gewoon door zijn schaduw? Indrukwekkend, niet? Een aangename buitenruimte geeft je woning sowieso een extra dimensie. En een directe verbinding versterkt dit nog. Daarom creëren we grote ramen en laten we de terrassen onmiddellijk op de living en/of keuken aansluiten.  Liefst zo drempelloos mogelijk. Hoe we deze plek oriënteren, vorm geven en aankleden, hangt af van de persoonlijke wensen en mogelijkheden.

Zoveel woonvormen, zoveel mogelijkheden.

De mogelijkheden voor de  inplanting en aankleding van terrassen zijn bij de vrijstaande woningen het meest divers, gevolgd door de rijwoningen. Hier richten we ons naar de achtertuin, ongeacht de oriëntatie. Maar ook bij appartementen kan het terras het verlengstuk van de woonkamer zijn. Voldoende ruimte voor tafel en stoelen, een zetel, tapijtje, enkele bloembakken of een kruidenrek maakt het plaatje compleet. Het is verleden tijd dat een terras amper 50 cm breed werd uitgevoerd en grensde aan de slaapkamer. Gemeenten en steden hechten ook steeds meer belang aan de woonkwaliteit. Voor appartementen worden steeds vaker minimum terrasoppervlaktes opgelegd.

Niet alleen de oppervlakte telt!

Hoe groter de woondichtheid, hoe belangrijker ook andere aspecten worden. In de eerste plaats denken we aan duurzaamheid en aan de privacy van de bewoners. Bij een rijwoning creëren we zoveel mogelijk privacy binnen een gezellige setting. In grotere projecten kan een gemeenschappelijke groenzone dienst doen als buffer tegen ongewenste inkijk. Ongeacht hoe groot of hoe klein het terras ook is, het moet vooral ook technisch in orde zijn. Anders beleef je er niet lang plezier aan. De juiste materiaalkeuze, een feilloze afwatering en een gepaste verlichting zijn cruciaal.

Meer groen

We bouwen en leggen terrassen aan. Meer steen en beton dus. Zou met de betonstop aan dit mooie liedje een einde komen? Neen, integendeel! Omdat we over voldoende creativiteit beschikken, benutten we de beschikbare ruimte optimaal. Zo laten we nog ruimte over voor aangename plekken met groenvoorzieningen. We integreren ze in onze concepten en in jouw dagelijkse leefwereld. Zowel op de begane grond als op hoogte denken we hieraan.Dakterrassen en groendaken bijvoorbeeld, ze ogen niet alleen mooi, ze hebben een pak voordelen! Ze verhogen de massa van je dak en daarmee jouw thermisch en akoestisch comfort. Het blijft binnen langer koel tijdens warme dagen en visa versa ’s winters. Een groen dak beschermt ook je dakdichting, waardoor de levensduur stijgt. Het zorgt voor vertraagde waterafvoer waardoor je een kleinere infiltratievoorziening moet plaatsen. En je helpt de biodiversiteit vooruit!

Oude tradities nieuw leven inblazen?

Maar de buitenaanleg kan zoveel méér zijn. Bewoners met groene vingers kunnen gemeenschappelijke plantvakken samen onderhouden en zo de tuinaanleg én hun onderlinge band versterken. Pleintjes kunnen aangelegd worden met plekken om te keuvelen. Of een speelruimte waar de kinderen veilig kunnen spelen of kamperen. In groepswoningbouw integreerden wij dit al meermaals. Deze initiatieven kunnen even goed op kleinere schaal toegepast worden. Heb je er ooit aan gedacht om een stukje van je tuin te delen met je buren? Of de oprit? Of een gemeenschappelijk pad waar kinderen veilig kunnen fietsen? Bij mijn ouderlijk huis was dat vroeger zo. Mijn oma, tante, nichten en neven waren de buren waar ik gemakkelijk naartoe liep, al was het maar voor een snoepje. Dit alles versterkt niet enkel het persoonlijk contact tussen buren. Het bevordert ook de sociale controle en moedigt kinderen aan om samen te spelen.

Om al deze redenen hechten we op alle niveaus zoveel belang aan terrassen en gemeenschappelijke buitenruimten!

Kunnen we jou ook inspireren, neem dan zeker contact. Alvast bedankt!