Zomercomfort voor een goed gevoel.

Zomercomfort voor een goed gevoel.

Zomercomfort houdt je hoofd koel!

Genoot jij van veel zomercomfort? Ja, hoe houd jij dan je hoofd koel? Tijdens hittegolven stijgt bij velen de warmte naar het hoofd met slechte nachtrust, minder eetlust en concentratievermogen tot gevolg. Een verouderd gebouw kan dit veroorzaken, maar ook in nieuwbouwprojecten zijn de problemen niet van de baan. Goed geïsoleerde gebouwen houden de warmte immers vast eens deze binnen is. Met een doordacht concept en een aantal technische hulpmiddelen slagen wij erin om het binnenklimaat behaaglijk te maken. Houd alvast het hoofd koel terwijl wij mogelijke oplossingen toelichten voor het klimaat van vandaag, morgen en de verdere toekomst!

Architectuur als oplossing

We dromen allemaal van grote ramen voor veel lichtinval. Natuurlijk speelt de oriëntatie van deze ramen een grote rol in het oververhittingsrisico en in jouw zomercomfort. Ramen op het zuiden zullen deze factoren aanzienlijk beïnvloeden. We kunnen dit beperken met zonwerende beglazing, met een oversteek of luifel, een brede dakrand of aansluitend overdekt terras.

Dit zijn maar enkele voorbeelden om het probleem aan te pakken. Horizontale of verticale buitenlamellen zijn ook een mogelijkheid. Ze komen tot hun recht wanneer ze volledig geïntegreerd zijn in het totaalconcept. Vroeger werden ze vooral toegepast bij hoogbouw en kantoorgebouwen, maar vandaag zijn ze zeer toegankelijk voor particuliere woningen. Er is keuze in vaste, verplaatsbare of kantelbare lamellen. Wij als ontwerpers, maar ook de fabrikanten zoeken naar creatieve doelgerichte oplossingen in verscheidene materialen met het oog op diverse stijlen en designs.

Er zijn tal van mogelijkheden om de oververhitting in je woning te beperken. Je kunt investeren in installaties die de woonkwaliteit verbeteren of kiezen voor passieve koeltechnieken. De keuze is enorm en wordt grotendeels bepaald door persoonlijke voorkeuren en budgettaire mogelijkheden.

Passieve koeltechnieken

Bij moderne woningen kiest men frequent voor screens. Ze bieden een esthetische en onderhoudsarme oplossing om het zonlicht en bijhorende warmtestraling tegen te houden. De doorkijk blijft deels behouden, maar wordt gefilterd. Er is keuze uit verschillende filteringsgraden en afwerkingen. De meeste screens op de markt zijn windvast en insectenwerend. Ze zijn onderhoudsarm, maar je rolt ze best niet nat op. De bediening ervan gebeurt via een drukknop, smartphone of sensor. Handig niet?

In vergelijking met deze screens bieden rolluiken meer warmteweerstand. Ze bieden niet enkel voordelen tijdens de zomer, ook ’s winters bevorderen ze het thermisch comfort. Bovendien dempen ze (straat)lawaai en zorgen ze voor volledige verduistering.

Zowel screens als rolluiken kun je in- en opbouwen. Strak ingewerkt is mooier, maar vergeet het onderhoud en de herstellingen niet die iets moeilijker worden bij een beperkte toegankelijkheid.

Actieve koeltechnieken

Actief koelen betekent dat je constant energie verbruikt om te koelen en om je een goed zomercomfort te bieden. Mechanische ventilatie, airco’s, koelplafonds en warmtepompen zijn voorbeelden hiervan. We lichten ze achtereenvolgens toe.

Ventilatie voor actieve koeling

Bij nieuwbouw en energetische renovaties is een minimale ventilatievoorziening verplicht. Behalve voor de verbetering van je luchtkwaliteit kan de mechanische ventilatie ook zorgen voor een geringe koeling. Voor meer woonkwaliteit dus. De mogelijkheid bestaat om ’s nachts extra lucht in je woning te blazen. De koudere lucht zorgt dan voor enige nachtkoeling  (maar verwacht er niet teveel van). Als de luchttemperaturen ’s nachts niet veel dalen of als de muren overdag erg  opgewarmd zijn of als er te weinig ‘trek’ en luchtcirculatie in je gebouw is, zal deze ventilatie geen soelaas brengen. De kans bestaat zelfs dat je relatief warme lucht toevoert, vooral als de toevoeropening in een donkere dakbedekking of een zuidelijk gerichte gevel gesitueerd is. Deze wanden geven ’s avonds namelijk hun opgevangen warmte af.

Airco voor actieve koeling

Wanneer je droomt  van een groter verschil tussen buiten- en binnentemperatuur, kies je best voor airco. Bij bestaande woningen zijn mobiele airco’s gemakkelijke en esthetische oplossingen. Je dient wel rekening te houden met de nodige plaats voor het binnentoestel en een afvoerbuis naar buiten. Dit kan een opening in de buitenwand zijn of een hulpstuk dat de warme lucht afvoert via een raam- of deuropening. Een vaste koelinstallatie kan ook, als de opbouwkanalen, binnen- en buitentoestellen voor jou geen bezwaar zijn.

Bij nieuwbouw kunnen de nodige voorbereidingen getroffen worden. De kanalen worden dan ingebouwd in afwachting van een latere volledige installatie. Het grootste voordeel van een ingebouwde airco, tegenover de mobiele versie, is het praktisch, esthetisch en akoestisch comfort. Een mobiele airco brengt vaak enig gebrom met zich mee. Een vaste installatie werkt ook efficiënter.

De warmtepomp met actieve koeling.

Dit is de meest energievriendelijke oplossing voor actieve koeling, maar ook de meest prijzige. De warmtepomp staat in dit geval niet enkel in voor de verwarming en het warme water. Er wordt dan ook mee gekoeld! De meest geschikte warmtepompen zijn van het type lucht/lucht (voor houtskeletbouw) en lucht/water (voor de traditionele bouw). Het warmtepomptype bepaalt het koelvermogen. Een warmtepomp met grondboringen kan gemiddeld tot 4 graden koelen (t.o.v. buitentemperatuur). Dit is niet drastisch, maar het wordt wel als voldoende behaaglijk aangevoeld, leerden we uit onderzoek en studies.

Groene vingers

Naast bouwkundige ingrepen zijn er verschillende groene manieren om je zomercomfort te verhogen. Tegen veel Zuidfranse woningen zie je klimplanten, zoals een blauwregen, tegen de gevels boven ramen en deuren. Dit zorgt niet enkel voor feeërieke taferelen, ze werpen ook een verkoelende schaduw. Misschien wil je het praktische aan het esthetische koppelen? Wat dacht je van een druivelaar langs je dakgoot? In de zomer heb je niet enkel de schaduw, maar ook lekkere druiventrossen!

Als de groene vingers ontbreken of je wilt een milieuvriendelijke én onderhoudsarme oplossing, dan kan een groen dak of een grote boom bij je woning of terras veel schaduw en koelte opleveren. Een boom biedt bovendien privacy en verhindert inkijk. Daarenboven laat hij tijdens de winter en tussenseizoenen het licht en de zonnestralen nog tussen zijn takken door.

Overtuigd?

Hiermee hebben we je een ruime waaier aan mogelijkheden voorgesteld om je gebouw tegen oververhitting te beschermen. De beste oplossing voor jou, voor je situatie en stijl kan je hieruit selecteren.

Wens je professioneel en gericht advies hierover? Neem dan zeker contact op.