Waarom is renoveren een goed plan?

Waarom is renoveren een goed plan?

We krijgen steeds vaker koppels over de vloer om hun huis te renoveren of te verbouwen tot hun droomwoning. Is dit omdat de prijzen van bouwgronden blijven stijgen? Of zelfs onbetaalbaar worden? Misschien. Maar er zijn veel meer redenen waarom renovatie zeker de moeite waard is voor nu en voor de toekomst. Wij sommen alvast 7 steenharde redenen op om jou hiervan te overtuigen!

  1. Je start met financiële voordelen.

Is jouw woning ouder dan 10 jaar en laat je ze verbouwen, dan kan je genieten van 6 % BTW in plaats van de 21 % die geldt bij nieuwbouw. Je kan dus meer werken laten uitvoeren voor hetzelfde geld. Voor energievriendelijke werken kan je bovendien tot €15.000 aan zeer interessante voorwaarden lenen. Want de energielening werd recent hervormd. En wie nog een stap verder wil gaan en bestaande muren én installaties grondig renoveert – ook wel de energetische renovatie genoemd- kan vermindering of zelfs vrijstelling krijgen van de onroerende voorheffing. Dit laatste is afhankelijk van het behaalde E-peil en geldt gedurende 5 jaar!

  1. Je renoveert om het milieu en geld te sparen!

Oude woningen zijn vaak weinig tot niet geïsoleerd. Zo ontsnapt er veel warmte via daken, buitenmuren en vloeren. Het isoleren van deze verliesoppervlakten zal ervoor zorgen dat je minder energie verbruikt. Je krijgt een lagere energiefactuur zonder in te boeten op comfort. Integendeel! Renoveren brengt op want ’s winters blijft het lekker warm in huis en in de zomer blijft hitte langer buiten.

  1. Jouw woning wordt meer dan enkel een dak boven je hoofd.

Wens je grotere ramen voor meer uitzicht naar de tuin? Of je wilt optimaal genieten van de oriëntatie van je woning en meer zonlicht binnenhalen? Of jouw leven verandert? Oude woningen zijn vaak ontworpen zonder finesse van beleving, oriëntatie en esthetiek. We verbouwen woningen met oog op de toekomst waarbij duurzaamheid, tijdloosheid en beleving centraal staan. We vormen je woning om naar een comfortabele en aangename thuis.

  1. Je werkt aan de ecologische voetafdruk.

Ook bij grondige renovaties kunnen we de bestaande woning als een “structureel skelet” hergebruiken. Hierdoor besparen we op materialen, transport en energie. Door de woning te isoleren en te voorzien van nieuwe efficiëntere cv-installaties beperk je de ecologische voetafdruk van je woning.

  1. Je krijgt een haalbaar plan.

Vaak is er na de aankoop van een woning slechts een beperkt budget over voor de verbouwing ervan. Maar wist je dat de renovatiekosten in fasen spreiden kunnen worden naargelang nieuw budget voor handen is? We kunnen jou helpen met het totale project en hiervoor een stappenplan creëren.

  1. Je maakt er iets moois van, dat past met jouw levensstijl.

Je koopt de woning voor zijn ligging, oriëntatie, grootte,… Zelden beantwoordt ze ook aan je eisen en wensen op vlak van esthetiek, planindeling of voorzieningen. Veel nieuwe eigenaars passen het interieur aan zodat het naadloos aansluit op hun levensstijl. Waarom het exterieur dan niet afstemmen op jouw karakter en ondertussen een eigen cachet geven? Of het nu landelijk, modern of liever hedendaags is… Een renovatie zal steeds een esthetische meerwaarde bieden voor je woning en je veel wooncomfort opleveren.

7. Je investeert in duurzaamheid!

Het verlagen van energieverbruik, de recuperatie van materialen, het realiseren van een aanpasbaar concept, … Het zijn allemaal duurzame investeringen. Met de renovatie van je dak of gevel verhoog je bovendien de verkoopwaarde van je woning. De investering in je woning is dus een zeer veilige en rendabele belegging! Bovendien zal de overheid straks starten met het invoeren van de ‘woningpas’ en zo belangrijke informatie over de bestaande toestand van je woning verzamelen. Dit digitale ‘paspoort’ bevat allerlei attesten. Energiezuinigheid zal bij voorbeeld duidelijk in kaart gebracht wordt. Het energieprestatiecertificaat (EPC+) vormt daarom een belangrijk onderdeel van jouw woning. Het beschrijft hoe je best kan renoveren, wat de geschatte kostprijs is en hoe energie-efficiënt de woning wordt. Uiteindelijk zal dit alles uitgedrukt worden in een energielabel, zoals het A+ label van jouw koelkast.

Weet je niet goed hoe hieraan te beginnen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder met het vertalen van jouw plannen en dromen!