Renovatiepact voor energiezuinige woningen.

Renovatiepact voor energiezuinige woningen.

Het renovatiepact: wat is dit?

Het renovatiepact is een Vlaams actie- en marketingplan om het aantal renovaties in een hogere versnelling te krijgen en elke woning tegen 2050 energiezuinig te maken. Door samenhangende maatregelen te bedenken en uit te voeren wil de overheid tot een hogere renovatiegraad komen en tot meer woningen met optimale energieprestaties. Het uiteindelijke doel van dit pact is het verlagen van je algemeen energieverbruik én dus ook van jouw energiefactuur. En is dit niet wat iedereen wil? De overheid wil daarom op verschillende schalen overwogen en doorgedreven renovaties en herbouwprojecten realiseren.

Betaalbare of duurzame oplossingen. Zijn beide haalbaar?

Vaak komen we financiële middelen tekort. De aankoop van een woning slorpt een groot deel van het budget op waardoor slechts een fractie ervan overblijft om te renoveren. “Er wordt vandaag niet minder gerenoveerd dan vroeger, maar wel minder doordacht” merkt het Netwerk van Architecten (NAV) op. Door strengere eisen, stijgende prijzen en afgenomen subsidies zien jonge eigenaars zich genoodzaakt om hun werkzaamheden te faseren. Voorrang wordt gegeven aan interne renovaties. Ingrepen aan de gebouwschil worden als duur aanzien en verhuizen naar een latere datum.

De handen dan maar uit de mouwen?

Bouwheren proberen zo te ontsnappen aan de vergunning- en de daarmee samenhangende EPB- plicht. Ze gaan doe-het-zelven zonder architect of professioneel advies. Een vriend-aannemer, goede buur of neef wordt hun raadgever. Met alle risico’s van dien: stabiliteitswerken zonder studie of deskundige advies, gesubsidieerde isolatiewerken die geen rekening houden met de staat van de woning, vochtproblemen of koudebruggen, enz. Bijgevolg resulteert dit in ingrepen die niet op elkaar zijn afgestemd. En een pand dat onvoldoende comfort biedt en op lange termijn alles behalve waardevast blijkt.

Lost de renovatiecoach het probleem op?

Grondig renoveren is een goed plan, maar het renovatiepact komt te traag op gang. Daarom ontstond er begin dit jaar heel wat politiek getouwtrek. Er kwamen ook nieuwe ideeën zoals de ‘renovatiecoach’ naar boven. De bedoeling is dat deze coach onderbouwd advies verleent aan verbouwers en hen helpt bij offertevragen.  “Hij wordt betaald door de gebruiker, maar de regering zou ervoor moeten zorgen dat zijn prijs zo laag mogelijk blijft. Voor kwetsbare doelgroepen zou er een gratis oplossing moeten komen”. Maar wij geloven niet in de ‘gratis’ renovatiecoach. Niemand werkt immers voor niets. Extra figuren inschakelen zal enkel leiden tot meerkosten voor de bouwheer en, in het slechtste geval, tot tegengestelde of onsamenhangende adviezen die aan het doel voorbijgaan.

Welke aanpak werkt dan wel?

“Een goed gerenoveerde en geïsoleerde woning er één is die weinig energie behoeft en tegelijkertijd een maximaal comfort biedt aan de bewoners in een optimale prijs-kwaliteitsverhouding.” dixit NAV. “We zijn ervan overtuigd dat je dit alleen maar bereikt door een grondige voorafgaande analyse van de (bouwfysische) staat van de woning, een rationele planning van de ingrepen…  en dat de architect hierin een cruciale rol moet spelen, ook in geval van niet vergunningsplichtige werken.” Er is een nood aan doordacht, onafhankelijk advies en aan betaalbare oplossingen. Met financiële stimuli in de vorm van premies, belastingvoordelen of verlaagde BTW bij herbouw bij voorbeeld zouden we meer samenhangende en energiebewuste renovatieprojecten uitvoeren en betere resultaten boeken.

Wat bieden wij extra?

Onze kennis uit opleidingen, regelmatige bijscholing en ervaring vormt ons tot de ideale partner om bouwheren met raad en daad bij te staan.  Daarnaast zijn we ook erkend EPB- en EPC-verslaggever. We geven dus niet alleen bouwheren nieuwe inzichten omtrent energetische aspecten, maar ook investeerders of eigenaars die hun pand voor verkoop willen opwaarderen. En wij zijn een onafhankelijke partij. Wij zijn niet gebonden aan merken, fabrikanten en aannemers. We bekijken elk project afzonderlijk, integreren de gepaste oplossing en stellen vervolgens het geschikte bouwteam samen. Vervolgens volgen we je project van dichtbij op. Het voordeel? Wij kunnen tijdens de bouwwerken de materiaalkeuze en uitvoering controleren en zo nodig nog bijsturen zodat het volledige plaatje klopt.

Waarmee kunnen we jou helpen?

Meer comfortabel en efficiënt wonen, meer compacte, gezonde en vooral energetisch verantwoorde woningen volgens de laatste energie-eisen en het renovatiepact. Daar gaan we met DO MODUS elke dag voor! Eén van onze klanten deelde daarover reeds zijn ervaring.

Hoe maken wij het verschil?

  1. Architecten hebben een masterdiploma en zijn grondig geschoold.
  2. We beschikken over ruime ervaring in allerlei soorten projecten en kennen daardoor de mogelijkheden.
  3. We adviseren jou op basis van een persoonlijk gesprek. Je krijgt  advies op maat van jouw project en jouw wensen.
  4. Door ervaring en scholing integreren we álle facetten van een bouwproject tot een geheel. Niet alleen de wettelijke eisen, maar ook en vooral het gewenste comfort, de ruimte, de planning én de betaalbaarheid.
  5. We zijn financieel onafhankelijk.
  6. Als architect en EPB-verslaggever dragen we de verantwoordelijkheid voor ons advies. We zijn hiervoor aansprakelijk en verzekerd.

Kunnen we jou daar ook mee helpen, neem dan zeker contact. Alvast bedankt!