Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen gaat verder dan compact bouwen

Duurzaam bouwen! Te pas en te onpas wordt dit begrip gebruikt waardoor het helaas aan waarde en kracht verliest. Duurzaam wordt vaak met compact bouwen geassocieerd. Wil dit zeggen dat we enkel nog kleine blokkendozen mogen bouwen? Nee, zeker niet! Een kubus of bol vergen misschien het minst energie, maar zijn ze altijd duurzaam?

Het woordenboek omschrijft duurzaam als volgt: 1) lang durend 2)weinig aan slijtage of bederf onderhevig 3)het milieu weinig belastend:” De meest correcte definitie vinden we op de conferenties van Kyoto: “Een ontwikkeling die voorziet in de behoefte van de huidige generatie zonder daarmee voor de toekomstige generaties de mogelijkheid in gevaar te brengen om ook in hun behoeften te voorzien.”

Kortom, duurzaam is verstandig en zuinig omspringen met grondstoffen zodat wij de toekomst van de komende generaties niet hypothekeren!

Wat zijn onze kernwoorden tot duurzaam bouwen?

1. Materiaalkeuzes

Materiaalkeuzes leggen veel gewicht in de schaal. Zowel de grondstoffen als hun herkomst, productieproces en massa spelen een belangrijke rol in de duurzaamheid. Hoe hoger de massa bijvoorbeeld, hoe meer het materiaal de warmte buffert en jou dus een beter binnenklimaat bezorgt. In zomer én winter bieden zware materialen een langere weerstand tegen temperatuurschommelingen, wat heel positief is voor je thermisch comfort. Daarom zijn metsel- en betonconstructies goede keuzes, maar ook andere materialen en uitvoeringen bepalen het energievriendelijk karakter van je pand. Hoe onze klanten energie sparen, kon je in een eerdere blog lezen.

2. Milieu- en onderhoudsvriendelijke materialen

Iedereen verkiest een mooie, ‘propere’ gevel, maar niemand spendeert graag zijn veel tijd aan het schoonmaken ervan. Daarom opteren we voor onderhoudsvriendelijke materialen. Ze zijn goed voor je vrije tijd én voor het milieu. Het gebruik van agressieve , milieubelastende reinigingsproducten en waterverspilling wordt zo verminderd.

3. Tijdloze schoonheid

Voor structuur en wanden beperken we het gebruik van trendgebonden materialen. We ontwerpen tijdloze concepten zodat je gebouw waardevol blijft (en dus ook een meerwaarde heeft bij de eventuele verkoop). In tegenstelling tot trendgebonden typologieën en materialen opteren we voor eenvoudige structuren. We kiezen voor degelijke en zoveel mogelijk herbruikbare materialen. Een tijdloze basis laat bovendien ruimte voor een persoonlijke aankleding die meegaat met de tijd en smaak van zijn bewoners.

4. Afstemming met de opdrachtgever en zijn omgeving

We luisteren echt naar specifieke wensen en noden van opdrachtgevers en vertalen hun programma naar een ontwerp dat aansluit bij hun ideeën en stijl. We zoeken vervolgens naar de geknipte aannemers voor de uitvoering ervan. Met dezelfde ogen kijken we naar het straatbeeld en integreren onze architectuur met gepaste vormgeving en materiaalgebruik. Dit betekent niet dat de buur gekopieerd wordt, maar dat alles afgestemd wordt zodat het totale plaatje klopt. Zo komen we tot ontwerpen die goed aanvoelen en gelukkig maken.

5. Goede oriëntatie van de leefruimten

De oriëntatie van het perceel speelt een zeer belangrijke rol in de positionering van leefruimtes om te wonen, slapen, werken, … Elk ontwerp beantwoordt aan een programma en eisenpakket, maar de ideale oriëntatie en inplanting van het gebouw wordt nooit uit het oog verloren. We integreren zelfs mooie zichten, lichten en ideale schaduwhoeken! Wist je trouwens dat een boom (in de zomer) veel schaduw levert, waardoor de bodem minder snel uitdroogt en het temperatuurverschil binnen en buiten tot 10°C kan bedragen?

6. Inplanting van woning en gevelopeningen om oververhitting te voorkomen.

Ramen en hun afmetingen beïnvloeden je wooncomfort en energieverbruik. Grote ramen creëren in de zomermaanden eventueel een onaangenaam binnenklimaat. Daarom zoeken we steeds naar de beste balans tussen de ramen en de ruimte, haar bestemming, oriëntatie en vloeroppervlakte.

7. Gezonde relatie met de buren

De inplanting, openingen en zichten vanuit elke woning, zowel van een open, halfopen als gesloten type, bekijken we met respect voor onze ‘toekomstige’ buren. Ramen en deuren worden met zorg gepositioneerd waarbij de privacy voor de bewoners en hun omgeving gerespecteerd wordt. Laat ons eerlijk zijn, niemand heeft graag rechtstreeks zicht in elkaars badkamer.

8. Bouwoppervlakte afstemmen op wensen en noden

We bouwen compacter dan tien jaar geleden, maar benutten de ruimte optimaal. We komen tot ruimte- en energiebesparende oplossingen zodat niemand op wooncomfort moet inleveren. Verloren hoekjes en gangen worden vermeden. We waken over de bemeubelbaarheid van elke ruimte en verkiezen een open plan met leefkeuken in plaats van de vroegere ‘voorkamer’. Circulatie-, leef- en bergruimten worden overlappend geconcipieerd. We werken aan duurzaamheid én betaalbaarheid.

9. Connectie met het buitenleven

Compact wonen, grote gevelopeningen en goeie connecties met het buitenleven gaan voor ons hand in hand. Tijdens de zomer verblijven we meer buiten. Maar in andere seizoenen brengen licht, zon, zichten en wisselende kleuren zoveel warmte en sfeer naar binnen dat die omgevingselementen een enorme meerwaarde zijn. Daarom schenken we veel aandacht aan ramen en aangename buitenruimten, aan een terras dat aansluit op het interieur. Over terrassen schreven we al eerder. We bouwen aan duurzame relaties

10. Aanpasbaarheid

“Je zou twee keer moeten bouwen” horen we vaak. Omdat ons leven, onze smaak en ervaring veranderen, lijkt dit zo vanzelfsprekend als 1+1=2. Toch bouw je vanuit het duurzaamheidsprincipe best maar één keer in je leven. Omdat het een grote investering is die bovendien handenvol geld en energie kost, bouwen wij liever eenmalig met een kleine voetafdruk! Daarom vinden we het zo belangrijk dat een woning doordacht is en kan meegroeien met de wensen en behoeften van zijn bewoners. Dat een bureau een speel- of slaapkamer kan worden. Een schuifdeur of kast een ruimte kan opdelen. Een rechte trap een lift mogelijk maakt. Het zijn maar enkele voorbeelden die het comfort, de aanpasbaarheid en duurzaamheid enorm verhogen, ook op een kleine bouwoppervlakte!

Met deze 10 geboden komen we bij Do Modus tot duurzame oplossingen in gezonde prijs-kwaliteit verhoudingen.

Benieuwd naar wat wij kunnen doen met jullie dromen? Neem gerust contact met ons op!