15 dec Zie jij door de bomen het bos niet meer?
Het nieuwe jaar staat voor de deur en dit luidt veranderingen in. Bij elke jaarwisseling worden normen, eisen, premies en wetten immers bijgesteld. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Dan helpt Do Modus jou en plaatst de voornaamste Vlaamse wijzigingen in verband met de bouw op een rij. Zo kan jij goed geïnformeerd het nieuwe jaar starten!
Strengere normen, eisen en premies voor het E-peil
Het maximale E-peil voor wooneenheden wordt in 2020 verder verlaagd tot E35. Voor ingrijpende energetische renovaties is het maximale E-peil begrenst tot E70.
De vrijstelling of vermindering van onroerende voorheffing bij BEN woningen (E<30) blijft voorlopig behouden. Bouwaanvragen vanaf 2020 geven recht op 50% korting op de onroerende voorheffing als het E-peil lager of gelijk is aan E30. Heb je E20 of lager, dan geniet je van een volledige vrijstelling van de onroerende voorheffing gedurende 5 jaar. Bij ingrijpende energetische renovatie verdwijnt de mogelijkheid tot gedeeltelijke vrijstelling van de onroerende voorheffing. Enkel bij E60 of lager heb je dan recht op 100% vrijstelling gedurende 5 jaar.
Uitbreiding van het toepassingsgebied voor EPC
Voor het verhuren of verkopen van een wooneenheid (woning, appartement, studio…) is een energieprestatiecertificaat, of afgekort EPC, al langer verplicht. Toekomstige bewoners worden zo geïnformeerd over de energiezuinigheid van hun woonst. Het certificaat blijft 10 jaar geldig. Vanaf 2022 is het EPC ook verplicht voor de volledige woongebouwen, zoals appartementen, gemeenschappelijke delen inbegrepen. Dit staat los van mogelijke verkoop of verhuur op dat moment. Vanaf 2020 kan hiervoor al een EPC opgemaakt worden. Anders dan het EPC voor woningen, moet dit certificaat voor appartementsgebouwen telkens vernieuwd worden bij ingrepen of renovaties van de gemeenschappelijke delen die het energiepeil beïnvloeden.
De Vlaamse overheid breidt het EPC toepassingsgebied bovendien verder uit. Vanaf 1 januari 2020 is niet enkel bij de verkoop of verhuur van residentiële woningen en appartementen zo’n energiecertificaat verplicht. Maar ook kleine, niet residentiële eenheden moeten dan over een EPC beschikken als de commerciële ruimte verkocht of verhuurd wordt. Horeca- en handelszaken, kantoren, praktijkruimtes, B&B,… met een vloeroppervlakte tot 500 m2 vallen binnen deze wetgeving. Je kan ook bij Do Modus terecht voor de opmaak van dit EPC certificaat. Nicole is immers erkend als energiedeskundige.
Dakisolatie en dubbele beglazing zijn vereist
Binnen het kader van de isolatienorm 2020 ben je als eigenaar verplicht je dak te isoleren als je een eigendom verhuurt die voor 1 januari 2006 aangesloten is op het elektriciteitsnet. De minimale R-waarde bedraagt 0,75m2K/W. Breng je dit niet in orde, dan krijg je automatisch 15 strafpunten voor daken vanaf 16m². Deze strafpunten gelden trouwens voor het volledige gebouw! Als je niet aan deze norm voldoet, loop je dus het risico dat de woonst ongeschikt wordt verklaard. Er is een vrijstelling mogelijk wanneer de globale EPC energiescore lager ligt dan de grenswaarde. Je krijgt met andere woorden dan geen strafpunten ondanks de ontbrekende dakisolatie.
Vanaf 1 januari 2020 moeten alle ramen en deuren van leefruimtes, keuken, bad- en slaapkamers ook van dubbele beglazing voorzien zijn.
Minstens één rookmelder verplicht
Vergeet ook zeker niet om één of meer rookmelders te plaatsen als dit niet eerder gebeurde! Want vanaf 1 januari is het verplicht om in elke Vlaamse wooneenheid minstens één rookmelder te installeren. Dus niet enkel bij huurwoningen en appartementen, maar ook in je eigen woonst. Voor de algemene veiligheid raden we zelfs aan om er op elke verdieping één te plaatsen.
Wijzigingen van premies en fiscale voordelen
Vanaf 2020 dalen de premies voor isolerende beglazing en warmtepompboilers. De premievoorwaarden blijven echter wel dezelfde als in 2019. Voor de sloop én herbouw van één of meer woningen werd de premie van 7500 euro gelukkig verlengd. Zo kan je tot eind 2020 genieten van dit voordeel. Raadpleeg zeker www.premiezoeker.be voor alle mogelijkheden en gedetailleerde informatie.
Helaas verdwijnt de woonbonus en hiermee het fiscale voordeel van woonkredieten. Daarbovenop kan je vanaf 2020 maximaal 90% van de aankoopwaarde van je gezinswoning lenen bij de bank. Dit betekent dat 10% van de aankoopwaarde plus alle kosten (voor notaris, kredieten, verzekeringen, …) uit het eigen spaarpotje moeten betaald worden! Als compensatie verlaagt de Vlaamse regering wel de registratierechten. En wie weet, verlagen op termijn ook de vastgoedprijzen voor oude, weinig comfortabele woningen. Wij duimen hier alvast voor!