01 dec Verhoog jouw wooncomfort en verlaag jouw energiefactuur
1. Kies voor dubbel of, beter nog, drievoudig glas
Vervang enkel glas door dubbele of drievoudige beglazing. Zo verbeter je niet alleen het thermisch, maar ook akoestisch comfort. Voor grote raampartijen op het zuidoosten, zuiden tot zuidwesten kies je best (extra) zonwerend glas. Woon je langs een drukke baan? Opteer dan voor akoestische beglazing. Zeker voor slaapkamers of leefruimtes langs een drukke baan, kan dit extra wooncomfort bieden. Stem dus het glastype af te stemmen op de oriëntatie en omgevingsfactoren!
2. Isoleer je dak
Dakisolatie levert een win-win situatie op, zowel in de winter als zomer. Tijdens de koude maanden houd je de warmte grotendeels binnen, op warme zomerdagen buiten. Wil je hiervoor zelf de handen uit de mouwen steken? Op de website van benovatie vind je alvast praktische tips hoe je dit best aanpakt. Vergeet zeker het dampscherm niet te plaatsen. Deze folie dient aan de warme zijde van de isolatie aangebracht te worden, m.a.w. langs de binnenzijde. Het dampscherm zorgt ervoor dat er geen vocht in je isolatie kan dringen. Het beschermt je isolatie alsook je timmerwerk tegen schimmels en rot. Het helpt dus een gezond binnenklimaat te creëren en te behouden!
3. Isoleer je muren
Omdat ¼ van de warmte in een gebouw ontsnapt via de buitenwanden, is het zeker de moeite waard om deze (op termijn) te isoleren. Indien jouw gevels geschikt zijn, kun je isolatie laten inblazen door een erkende firma. Een andere optie is langs buiten thermisch isoleren en af te werken. Maar contacteer vooraf jouw gemeente of stad om deze mogelijkheid en de stedenbouwkundige voorschriften te raadplegen.
4. Check je verwarmingsketel
Staat er een oude, niet condenserende ketel in je woning? Dan is jouw verbruik tot 33% hoger dan bij een condenserende variant. De vervanging van zo’n oud verwarmingstoestel is dus zeker het overwegen waard. Lees ook onze tips over zomercomfort waarbij we dieper ingaan op verwarming en koeling, alsook energie-efficiënte installaties zoals warmtepompen en airco’s.
5. Kijk naar energielabels
De bestaande keuken is misschien nog in orde, maar kan dit ook gezegd worden van de ingebouwde vaatwasser of koelkast? Of heb je een oude diepvries van je ouders gekregen als voorlopige oplossing? Let dan zeker op het verbruik van deze toestellen, want het kunnen echte energievreters zijn. Vermijd ook om meerdere koelkasten tegelijk in gebruik te nemen. Bij aankoop van een nieuw toestel wordt het oude soms bijgehouden als “reserve”. Dit is op zich geen probleem, tenzij het oude toestel ook continu aanstaat en zo voor een zeer hoog energieverbruik zorgt. Het is veel beter om 2 kleine toestellen te vervangen door één groter en efficiënt toestel.
6. Let op je verlichting
Laat zoveel mogelijk daglicht binnen door de raamopeningen te vergroten. Trek licht dieper in je woning door te kiezen voor lichte kleuren voor je binnenafwerking . En vermijd dat gordijnen het glasoppervlak grotendeels bedekken. Vervang oude gloeilampen door LED alternatieven. En vergeet het licht niet uit te schakelen als je een kamer verlaat. Of kies voor domotica om dit te optimaliseren. Dit hoeft niet meteen een uitgebreid systeem te zijn. Zelfs kleine automatiseringen verhoog je jouw wooncomfort.
7. Zonnepanelen
Heb je nog budget over na de aanpak van de bouwschil, de muren, ramen, deuren en het dak? Investeer dan zeker in nieuwe technieken met hernieuwbare energie. Afhankelijk van je situatie en elektrisch verbruik kan de investering in zonnepanelen bijvoorbeeld interessant zijn. Ook zonder premies of belastingvoordelen blijft deze investering interessant omdat de terugverdientijd relatief kort is en de waarde van je gebouw stijgt.
Wil jij je gebouw grondig renoveren? Of twijfel je over de aankoop van een pand? Bij Do Modus kan je terecht voor advies bij de aankoop van een woning , appartement of bedrijfspand.
Neem contact met ons om samen alle mogelijkheden te bekijken!