Zon, licht, vrijheid en ruimte voor een blijvend vakantiegevoel!

licht, ruimte, reflectie

Zon, licht, vrijheid en ruimte voor een blijvend vakantiegevoel!

Vakantie doet ons dromen van zon, licht, vrijheid en ruimte! We kijken uit naar rust en ontspanning, inspiratie, leuke babbels en uitstapjes met familie en vrienden om daarna fris en monter het werk terug op te pakken. En dit met nieuwe inzichten. Omdat deze elementen zo veel deugd doen, vullen we met zon, licht, vrijheid en ruimte niet alleen onze vakantie, maar vooral ook onze woon- en werkplekken.

Hoe integreren we de zon in onze projecten?

De zon brengt warmte, plezier en een goed humeur in ons leven. Bovendien levert ze gratis energie. Er zijn dus redenen genoeg om de zon zoveel mogelijk in onze gebouwen toe te laten. Toch gaan we er bewust mee om zodat onze klanten van een aangenaam zomercomfort kunnen genieten. We houden in elk ontwerp rekening met de oriëntatie en stand van de zon. Hoe hoger de zon, hoe sterker de stralen en warmte, hoe verder het licht de ruimte binnendringt. In onze omgeving klimt de zon tot 60° in de zomer, een hoek die meespeelt in ontwerpkeuzes. Om een optimaal rendement te scoren en oververhitting te vermijden worden de grootste raamopeningen daarom naar het (zuid-)oosten gericht, creëren we schaduw door te spelen met het bouwvolume en passen we onze materialen aan. te creëren speelt de hoek van 60° mee in het ontwerpen van luifels.

Een boeiende contrast tussen licht en schaduw wordt ook door de zon gecreëerd. Dit geeft gevelmaterialen en texturen een extra dimensie. Bakstenen hebben een beperkt reliëf, maar worden levendig bij de juiste belichting. Dieper liggende gevelvlakken of voegen, bepaalde rollagen of uitspringende stenen vormen op die manier mooie accenten.

Wat doen we nog meer met natuurlijk licht?

Licht geeft vorm en diepte aan ruimten en voorwerpen. Een bal bijvoorbeeld is voor het oog een platte cirkel als er geen licht op schijnt. Een ruimte wordt pas aangenaam om erin te vertoeven als er het juiste licht binnenstroomt. Want veel licht levert niet automatisch veel lichtkwaliteit op! Dit wordt beïnvloed door de positie van de ramen, hun aantal, grootte en verdeling. Daarom spreiden we in leefruimtes bijvoorbeeld de ramen over twee wanden. Hun afmetingen worden ook bewust gekozen, rekening houdend met bezonning, vloeroppervlakte, bemeubelbaarheid, gevel- en raamverdelingen, zichten van binnenuit, onderhoud, enz. Zelfs de bestemming en doelgroep zijn een oriënterende factor. Een slaapkamer krijgt een andere raamopening dan een keuken of eethoek. Oudere mensen hebben meer licht nodig dan jongeren. Hoe transparanter het gebouw hoe groter de impact van het licht ook is, zowel bij mooi als slecht weer.

Welke ruimte creëren we?

We benutten elke vierkante meter, maar proppen niet elke ruimte vol. Juist door eenvoud, eenheid in materialen en kleuren en door de juiste afmetingen creëren we ruimte. Door vloer- en wandopeningen ontstaat extra ruimtelijkheid. Een vide vermindert de nuttige oppervlakte misschien op de ene verdieping, maar voegt minstens zoveel ruimte, zichten en betrokkenheid toe aan de andere. Ramen in binnen- en buitenmuren of glazen wanden hebben een gelijkaardig effect. Het mooiste voorbeeld vinden we in één van onze renovaties. Zonder grootse uitbreiding van de verdieping creëren we veel meer ruimte door het dak en twee raamopeningen aan te passen. De doorzichten die zo in de nachthal ontstonden en de toevloed aan natuurlijke licht, maken de bewoners elke ochtend gelukkig. Licht en ruimte veranderen hier de totale beleving van de woning.

Welke vrijheid laten we?

Met vaste wanden bepalen we ruimten. Met verplaatsbare of transparante elementen creëren we vrijheid. Ook door flexibiliteit in te bouwen leggen we niet alles definitief vast. We bieden mogelijkheden om dingen te verschuiven of te veranderen. Alles hoeft ook niet meteen “af” te zijn bij een oplevering. Ideeën moeten kunnen groeien. Bewoners krijgen de tijd om hun nieuwe omgeving goed te leren kennen en ze gaandeweg in te richten. Door op je nieuwe plek te leven of te werken, te zijn, ontdek je wat nog meer gefinetuned kan worden. Soms zie je dan nieuwe behoeften of mogelijkheden. En die willen we zeker ook toelaten. Wil je nog meer te weten komen over aanpasbaar bouwen of levenslang genieten van optimaal wooncomfort ? Via onderstaande link kunnen we een afspraak maken en je verder inspireren.

Wil jij ook levenslang rust of een ander vakantiegevoel creëren? Neem dan zeker contact.