02 nov Hoe groot moet een woning zijn?
Om betaalbaar te bouwen, verbouwen of een woning te kopen is dit een logische vraag, zeker in de huidige context waarbij prijzen van vastgoed, materialen en brandstoffen blijven stijgen. Ook normen en wetten worden strenger zodat elke vierkante meter snel handen vol geld kost! Dit vertaalt zich in kleinere bouwgronden, in kleinere huizen, appartementen of andere woonvormen. Compact wonen, groepswonen, Tiny- en cohouses, zorg- of kangoeroewoningen, … Het zijn allemaal waardevolle concepten en denktanks om iedereen op een haalbare manier te kunnen huisvesten. De gemiddelde Belg leeft vandaag op 100m2. Vijf jaar geleden was dat nog 130m2, terwijl de woonoppervlakte 10 jaar geleden rond 160m2 schommelde. Maar hoe bepaal jij hoe groot je woning moet zijn? Wij helpen jou alvast op weg met deze tips en tricks.
Maak ruimte voor wat belangrijk is voor jou en je gezin!
Elk gezin heeft zijn eigenheid, samenstelling en wensen. De manier waarop we (willen) leven, verandert bovendien naargelang de omstandigheden. Alvorens je nieuwe woonomgeving te creëren, werp je dus best een blik op jouw levensstijl, prioriteiten en toekomstplannen. Bedenk hoe jouw doordeweekse dag eruitziet. Wanneer ben je thuis en met wie? Werk je vaak of eerder zelden van huis uit? Heb je huisdieren? Wat zijn je hobby’s? Ontvang je graag gasten? Onrechtstreeks is er een kettingreactie van vraag en antwoord. Heb je een hond waarmee je graag in het bos wandelt? Of ben je een crosser of fervente tuinier? Dan is het bijvoorbeeld praktisch om bij de achterdeur een douche te voorzien. Ben je een fanatieke wintersporter? Dan bestem je die ruimte best tot bergplaats voor al je materiaal.
Laat je niet misleiden!
Focus jij je eerst op de vierkante meters van een plan vooraleer je de indeling en bemeubelbaarheid van een ruimte aandacht geeft? Laat je hier niet door (mis)leiden. De vorm, lengte en breedte zijn vaak meer significant dan de oppervlakte van een kamer. Van een berging is de muurlengte bijvoorbeeld belangrijker dan de vloeroppervlakte om een praktische en optimaal functionele ruimte te hebben. Voor leefruimtes spelen de muuropeningen, licht- en zichtassen een cruciale rol in de bemeubelbaarheid en beleving van de ruimte. Kan je jouw zithoek, tafel of waardevol erfstuk een mooie plaats geven? Meten is weten. Het is het belangrijk om deze afmetingen tijdig aan jouw architect te bezorgen zodat hij/zij er rekening mee houdt in het ontwerp.
Speel met licht en ruimte!
Een vide speelt in op ruimtelijkheid waardoor je een wow-gevoel krijgt. Ook horizontale verbindingen zoals muuropeningen, raampartijen en doorzichten helpen om ruimtes visueel te vergroten. En vergeet zeker geen bergruimte omdat een opgeruimd huis nu eenmaal groter lijkt! De verhouding van ongeveer 80% leefruimte en 20% nuttige bergruimte zorgt ervoor dat alles perfect en slim kan opgeborgen worden.
Benut ruimte en middelen optimaal!
Met doordachte oplossingen benut je niet alleen de oppervlakte optimaal. Je snoeit ook dure vierkante meters terug! Door verschillende functies te combineren kan je dus geld en ruimte sparen. Een kastenwand die tevens een bureau of logeerbed herbergt, de ruimte onder de trap die als vestiaire dient, … Het zijn maar enkele voorbeelden van optimalisaties waarmee we jou helpen. Denk vooral goed na over plekken en elementen die later moeilijk aanpasbaar zijn, of nadelig voor jouw energie- of onderhoudskosten. Beperk sowieso de circulatieruimte, zonder nergens minder dan 80cm vrije breedte over te houden. Schenk aandacht aan draaicirkels van deuren en andere gebruiksvoorwerpen. Neem schuifdeuren in overweging als er te veel overlappingen zijn. Loop (virtueel) door je huis om het op en top functioneel in te richten.
Kleiner én gelukkiger wonen? Het kan!
Vrees jij dat kleiner wonen nefast is voor de realisatie van jouw dromen of wooncomfort? Dit hoeft niet. Met onze ideeën en realisaties kunnen we het tegendeel bewijzen. We ontwerpen wooneenheden tussen 60 en 400m² waarbij optimaal wooncomfort telkens centraal staat. Voor compacte gebouwen zullen we de bouwoppervlakte beperken op basis van afwegingen, prioriteiten en multifunctionele oplossingen, zonder in te boeten op woonkwaliteit of stijl. Wie een grote keuken wenst, vindt het misschien niet zo erg om een kleinere wasplaats in te plannen? Of een logeerkamer als uitklapbaar bed te voorzien? Of heb je liever twee natte cellen dan één grote badkamer voor het hele gezin? Dat kan, als over elke centimeter, bouwoppervlakte, afwerking en installatie goed nagedacht wordt. Wij springen er alleszins creatief en efficiënt mee om zodat alles optimaal benut wordt. Zo kom je tot de haalbaar project dat bij jouw levensstijl past!
Denk ook aan de toekomst
Onze gezinssamenstelling of manier van leven evolueert. Daarom is het een meerwaarde als je woning aanpasbaar is naargelang de situatie. Het loont zeker de moeite om vooruit te denken zodat jij en je woning samen kunnen groeien of krimpen. Een brede trap biedt jou de mogelijkheid om later een traplift kan installeren. Of een bureau kan de speelkamer voor je kinderen worden. Of wat denk je van een bergplaats die omgevormd kan worden tot hobby- of bedrijfsruimte? Of slaapkamer voor je oude dag of die van een ander? Dit zijn slechts enkele ideeën om slim met ruimte om te springen. Kies ervoor om 80% neutraal en tijdloos in te richten en 20% gepersonaliseerd in te vullen, aangepast aan tijdelijke of specifieke oplossingen. Deze marge geeft ademruimte om de woning aan te passen aan verschillende situaties.
Ben jij op zoek naar praktische en creatieve oplossingen op maat? Neem dan zeker contact!