Hoe groot moet een woning zijn?

Hoe groot moet een woning zijn?

Sta je op het punt om te bouwen, te verbouwen of een woning te kopen, dan is dit een logische vraag. Want elke vierkante meter gaat al snel handen vol geld kosten! Vastgoedprijzen stijgen, normen en wetten worden strenger en maken je gebouw duurder. Bouwpercelen worden bovendien kleiner. We wonen dichter bij elkaar, meer in steden of dorpskernen, meer in appartementen of andere woonvormen. Compact wonen, groepswonen, Tiny- en cohouses, zorg- of kangoeroewoningen, … Het zijn allemaal waardevolle concepten en denktanks om iedereen te kunnen huisvesten zodat de gemiddelde Belg vandaag op 100m2 leeft. Vijf jaar geleden was dat nog 120m2, terwijl de woonoppervlakte 10 jaar geleden rond 160m2 schommelde.

Maar hoe bepaal jij hoe groot je woning moet zijn? Wij helpen jou alvast met deze tips en tricks.

Maak ruimte voor wat belangrijk is voor jou en je gezin!

Want elk individu is uniek. Iedereen heeft een eigen levensstijl, budget, verwachtingen en wensen. De manier waarop we (willen) leven, verandert. Alvorens van start te gaan, werp je dus best een blik op jouw levensstijl. Bedenk hoe jouw doordeweekse dag eruitziet? Wat is je job? Werk je vaak of zelden van thuis uit? Heb je huisdieren? Wat zijn je hobby’s? Ontvang je graag gasten? Onrechtstreeks is er een kettingreactie van vraag en antwoord. Je hebt een hond waarmee je graag wandelt in het bos? Dan is het misschien praktisch om bij de achterdeur een douche te plaatsen. Of je bent een fanatieke wintersporter? Dan moet je zeker voldoende ruimte hebben om je materiaal op te bergen.

Laat je niet misleiden!

Staar jij eerst naar de vierkante meters op een plan vooraleer je kijkt naar de lengte of indeling van een ruimte? Laat je niet (mis)leiden hierdoor. De vorm, de breedte of lengte zijn vaak meer significant dan de oppervlakte van een kamer. Van een berging is de muurlengte bijvoorbeeld belangrijker dan de vloeroppervlakte om een praktische en optimaal functionele ruimte te hebben.

Voorzie de gepaste inrichting!

Het is belangrijk om te kijken naar de ruimte en haar bemeubelbaarheid. De positie van ramen en deuren zijn bepalend hiervoor. Kan je jouw salon, eettafel of geërfde dressoir plaatsen? Is er voldoende ruimte voor de lange eettafel van je dromen? Meten is weten. Daarom is het belangrijk om tijdig afmetingen aan jouw architect te bezorgen zodat hij/zij hier rekening mee kan houden in het ontwerp.

Speel met licht en ruimte!

Een vide speelt in op ruimtelijkheid waardoor je een wauw-gevoel krijgt. Ook horizontale verbindingen zoals muuropeningen, raampartijen en doorzichten helpen om ruimtes visueel te vergroten. En vergeet zeker geen bergruimte omdat een opgeruimd huis nu eenmaal groter lijkt! De verhouding van ongeveer 80% netto leefruimte en 20% nuttige bergruimte zorgt ervoor dat alles perfect en slim kan opgeborgen worden.

Benut alle ruimte optimaal!

Doordachte oplossingen zorgen niet enkel voor de maximale benutting van oppervlakte, maar snoeien ook dure vierkante meters terug. Door verschillende functies te combineren kan je geld en ruimte sparen. Een tv-kast die tevens een bureau herbergt of de ruimte onder de trap die als vestiaire dient, zijn maar enkele voorbeelden hiervan. Beperk sowieso de circulatieruimte, zonder nergens minder dan 80cm netto vrije breedte over te houden. Schenk aandacht aan de draaicirkels van deuren om het ook nog praktisch te houden en neem schuifdeuren in overweging, zeker bij kleine ruimtes.

Kleiner én gelukkiger wonen?

Vrees jij dat kleiner wonen nefast is voor jouw dromen of wooncomfort? Dat is niet nodig! We ontwerpen wooneenheden tussen 60 en 400m², maar wie compact wil wonen, moet hierdoor zeker niet inboeten op zijn of haar comfort. Soms wel prioriteiten stellen. Wil jij een GROTE keuken als het hart van je huis? Dan vind je het misschien niet zo erg om te kiezen voor een kleinere wasplaats als compensatie? Of heb je liever twee kleine badkamers dan één grote gezinsbadkamer met een grote inloopdouche en bad? Dat kan als over elke centimeter, bouwoppervlakte, afwerking en installatie goed nagedacht wordt. Wij springen er alleszins creatief en efficiënt mee om zodat alles optimaal benut wordt. Zo kom je tot de woonvorm die bij jouw levensstijl past!

Denk ook aan de toekomst

Onze gezinssamenstelling of manier van leven evolueert. Daarom is het een meerwaarde als je woning aanpasbaar is naargelang de situatie. Het loont zeker de moeite om vooruit te denken zodat jij en je woning samen kunnen groeien of krimpen. Een brede trap biedt jou de mogelijkheid om later een traplift kan installeren. Of een bureau kan de speelkamer voor je kinderen worden. Of wat denk je van een garage die omgevormd kan worden tot slaapkamer met badkamer voor je oude dag of die van een ander?  Dit zijn slechts enkele ideeën om slim met ruimte om te springen. Kies ervoor om 80% neutraal en tijdloos in te richten en 20% gepersonaliseerd in te vullen, aangepast aan tijdelijke of specifieke oplossingen. Deze marge geeft ademruimte om de woning aan te passen aan verschillende situaties.

Ben jij op zoek naar praktische en creatieve oplossingen op maat? Neem dan zeker contact!