Architectuur als strijdmiddel tegen eenzaamheid.

Architectuur als strijdmiddel tegen eenzaamheid.

Met architectuur willen wij niet alleen ons steentje bijdragen tegen vereenzaming, maar ook verbondenheid creëren. De relaties tussen bewoners en hun omgeving versterken, niet enkel op ruimtelijke schaal, maar ook op menselijke schaal. Als architecten zoeken wij creatieve oplossingen om bewoners met hun omgeving te verbinden. Een meerwaarde, zeker in tijden waar afspreken met vrienden, op reis gaan of uit eten gaan niet meer spontaan kunnen gebeuren. En een bezoekje aan een (groot)ouder in het rustoord niet zo vanzelfsprekend is. Op verschillende schalen proberen we impact te maken binnen onze woonprojecten. En vooral de maatschappelijke vereenzaming tegen te gaan.

Achter gesloten deuren

Optimaal wooncomfort met praktisch en creatief maatwerk zit in onze genen. We leven ons in de situatie en wensen van onze opdrachtgever in en stemmen het concept vervolgens af op zijn identiteit. Daarnaast vergeten we de algemene woonkwaliteit en noden niet. We bedenken gebouwen die voor de eigenaars een aanzienlijke meerwaarde opleveren.

In het ontwerp ‘Binnenveld’, maar ook in andere projecten, staan flexibiliteit en ruimtelijkheid centraal. We doen er alles aan om optimale functionaliteit en duurzaamheid te creëren. Het lijkt misschien zelfsprekend dat bijvoorbeeld elke woonruimte voldoende daglicht krijgt langs  grote ramen? Maar de wooneenheden moeten eveneens financieel, bouwkundig, praktisch, technisch en energetisch in orde zijn.

Ken je medebewoners

Een goede buur is vaak beter dan een verre vriend. Hij of zij merkt vlugger op wanneer iets niet pluis is. Sociale contacten zorgen ervoor dat je je vaker maatschappelijk engageert. Omdat je je verbonden voelt en deel uitmaakt van eenzelfde gemeenschap. Bij het ontwerp Muveld’ kozen voor een gaanderij als verbinding tussen de appartementen en trappenhal. Niet enkel voor de architecturale en esthetische waarde. Maar vooral om zo een plek te creëren waar spontane ontmoetingen kunnen plaatsvinden. Kortom, een ruimte voor sociale contacten en controle die de leefbaarheidsfactor verhoogt.

Buurtbewoners en omgeving

Bij het uitwerken van een concept kijken we verder dan het programma van eisen. We bezoeken de buurt, hebben oog voor materialen en kleuren, bestuderen de ruimtelijkheid. Het kleurenpalet wordt telkens met zorg  gekozen en afgestemd op het straatbeeld. We kiezen telkens voor tijdloze materialen die naadloos aansluiten maar ook duurzaam zijn.

In het project Grote Heide was er nood aan een ontmoetingsplek tussen verschillende leeftijdsgroepen. We creëerden een kader voor een aangename, veilige en uitnodigde woonomgeving. Dit deden we door verschillende woontypologieën onderling goed te verdelen en harmonisch aaneen te schakelen. De grens tussen publieke en private ruimte is er duidelijk, maar complexer gemaakt. Tussen het openbare gebied en de wooneenheden wordt een overgangszone ingebouwd. Deze schakering van (semi)publiek naar privaat vormt een interessant kader voor het wonen en het sociale leven. Met dit concept ondersteunen we de toevallige contacten tussen bewoners onderling en met hun omgeving. Deze wisselwerking garandeert de leefbaarheid van de gebouwde ruimte. De gemeenschappelijke voorzieningen zijn functioneel, maar fungeren ook als ontmoetingsplek. Alle bewoners hebben zicht op een mooie plek en het leven er rondom.

De jury voor het project Zinkstraat was alvast ook enthousiast over ons ontwerp. De integratie en interactie met de omgeving liet alvast indruk na! “Het volume heeft overwegend een hellend dak wat mooi aansluit bij het volume van het voormalige naastgelegen schoolgebouw. Door het aanbrengen van terrassen op de hoek links ontstaat er een subtiel accent. Door het strakke volume en de voorgestelde materialen past het project mooi in het straatbeeld.”

Verbonden met de natuur

Uit de studie van het vito blijkt dat een groene omgeving een positieve impact heeft op de mensen. In vele van onze projecten vind je een gemeenschappelijke groene buitenruimte naast eventuele private tuintjes. Auto’s worden uit deze zone geweerd. Zo kunnen de bewoners volop genieten van hun terras en tuin zonder gebrek aan privacy. De inplanting van de gebouwen op de site wordt steeds met zorg bekeken zodat er maximale ruimte gevrijwaard is voor de groenaanleg. Ook op hoogte integreren we groen door bijvoorbeeld te kiezen voor groendaken. Nogmaals blijkt dat Do Modus oog heeft voor de noden en wensen van de toekomstige bewoners alsook de omgeving. Met het projectGrote Heide’ werd stad Peer maar liefst tweede laureaat voor aangelegde pleinen.

Ook ons project beschut wonen te Peer is goed onthaald. Binnen dit project voorzien we een groene gordel op het kruispunt tussen twee straten. Deze biedt bescherming voor de bewoners met psychische of lichamelijke beperkingen. En het naastgelegen stadspark mondt zo verder uit in de straatbeeld. Het integreren van groen binnen onze projecten is een grote meerwaarde. Dit zowel naar de bewoners als naar de omgeving. Het kan een oase van rust bieden, een speelzone voor kinderen of de aangename ontmoetingsplek. Onderzoek toont aan dat mensen een band krijgen met de groene omgeving. Mensen voelen zich hierdoor verbonden. En een leuk extraatje: woningen gelegen in een groene omgeving verkopen sneller en vaak ook tegen een hogere verkoopprijs op de vastgoedmarkt.

Zijn jullie benieuwd naar onze andere groepswoningbouw ? Klik dan hier.

Voor een nadere kennismaking mag je ons steeds contacteren.